sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Tyhjäkäynnin tärkeydestä

Väritystehtävässä tulppaaneja ja koiranpentu, paketissa oivat välineet suorittamiseen.

Annoin ystävälle syntymäpäivälahjaksi värikynät, jotka tietenkin huusivat kaverikseen vanhaa kunnon väritystehtävää. Terapeuttisimmat asiat maailmassa ovat värittäminen ja kynsien lakkaaminen. En tarkoita, että ystäväni olisi jotenkin erityisesti väritysterapian tarpeessa - tarkoitan, että ehdottomasti k a i k k i ovat väritysterapian tarpeessa.

Innokkaana keittiöpsykologina väitän, että suuri osa burn out- ja stressiongelmista johtuu siitä, ettei aivojen tyhjäkäynnille anneta enää tilaisuutta. Pitkään julkisessa liikenteessä koomaaminen on ollut yhteiskunnan pelastus: bussissa tai junassa kun ei ole ollut muuta tekemistä kuin toljottaa ikkunasta tyhmänä ulos. Samoja maisemia päivästä toiseen. Oiva tilaisuus ihan vain mietiskellä!

Nykyaika on kuitenkin esitellyt meille vaihtoehdon: kännykän, läppärin tai tabletin räplääminen. Päivästä ei tarvitse viettää kahtakaan minuuttia tekemättä mitään, kakkatuokiota lukuunottamatta. (Sivuutan tässä kohtaa täysin kirjat, jotka ovat kohtuullisen vanha keksintö, ja joita on voinut lueskella bussissa jo bussissa istumisen alkupäivistä lähtien. Se näkökulma ei sovi muuten näppärästi rakentelemaani tekstiin.)

Kun kaikki tyhjäkäyminen päivän aikana on eliminoitu, jää monta ideaa keksimättä, monta tärkeää näkökulmaa ymmärtämättä ja monta opittua asiaa kunnolla sisäistämättä. Syvempää ajatustyötä ei tapahdu ollenkaan, tai se tapahtuu sängyssä, aiheuttaen unettomuutta, jolla taas on pitkään jatkuessaan tuhoisat vaikutukset elämässä ylipäätään.

Parannuskeinoksi tähän vakavaan diagnoosiin suosittelen kaikille väritysterapiaa. Netistä voi printtailla aivottomaan värittelyyn kivoja kuvia, vaikka disney-teemalla, joka taatusti takaa hyvän mielen.

1 kommentti:

  1. Niin totta!! Aloin eilen ihan läpällä väritellä tota kuvaa. Ja se oli niin mahtavaa, et nyt on pakko mennä shoppaa ittelleni värityskirja. Olen jotenkin hämmästynyt.

    VastaaPoista