torstai 10. tammikuuta 2013

Kritisoin kuluttamista

Mieltäni alkoi kalvaa huolestuttava ajatus. Olenko sittenkin liian vihervasemmistolainen degrowth-höpö mainosalalle? Testatakseni itseäni lainasin kirjastosta Liina Puustisen teoksen "Kuluttajamuotti", joka tarkastelee mainontaa ja sen suhdetta kuluttajaan kriittisesti. Kansi on houkuttelevan iloinen, siinä on onnellisia muotti-ihmisiä ja kaikennäköistä kivaa muottitavaraa. Sisältö on kuitenkin tiukan tieteellistä tekstiä, sellaista, missä joka virkkeen jälkeen merkitään lähde (minä itse, 2013).

Teksti on tähän mennessä ollut hurjan kiinnostavaa eikä liian värittynyttä. Aaa, mitä sisäistä sotaa käynkään läpi! Mainokset, nuo ilkeät kuvaset ja tuhmeliinit videopätkät jotka manipuloivat ihmisiä ostelemaan kaikenlaista! Persoona luodaan kulutustarvikkeilla! Kulttuuriympäristö pakottaa kuluttavaan käytösmalliin! Karl Marx, tule johdattamaan meitä! Pimeydestä! Aivan sysipimeydestä, huh huh, kompastelemme vain yhdessä täällä, omiin jalkoihimme ja muuhun, mitä on lattialla.

No täytyy nyt hiukan tökkiä!

Ja kaikenlainen "se on vain koneisto, jonka osasena en vaikuta kokonaisuuteen", "jos minä en tee sitä, sen tekee joku muu" -ajattelu pitää tietenkin lopettaa heti alkuunsa, lähempää moraalista tarkastelua kestämättömänä. Ja ennen kaikkea siksi, että tässä testataan nyt vain sisäistä motivaatiotani ja sen riittävyyttä vuosikymmeniksi. En varsinaisesti ajatellut joutuvani kiirastuleen tai muuta sen semmoista, jos myyn sieluni mainosalalle.

Suurin ongelma kirjan lukemisessa on kuitenkin se, - -

tämä on niin noloa, että tarvitsen hengähdystauon.

Suurin ongelma kirjan lukemisessa on se, että lukiessani tuotteista, brändeistä ja ostamisesta, mieleni siirtyy hanakasti nettivaatekauppoihin... Ihan uskomatonta. En pysty lainkaan keskittymään, kun keksin koko ajan kaikkea tärkeää ostettavaa. Aloinkin tässä itseni sivistämisen ohella etsiä täydellistä kaulakorua (Poola Katarynaa vai Titimadamia?) suunnittelemaani kevätlookkiin. Joka on tässä:



Yksi asia ainakin alkaa kirkastua. Yliopisto ei menetä minussa suurta tutkijaa tai maagista älykköä eikä mitään muutakaan oikein. Ei helvetti...

6 kommenttia:

  1. sun piirrustukset on niin mahtavia etten kestä.

    (mää löysin pinterestistä niin ihanan villapaidan et luultavasti kuolen jos en saa sitä.)

    (ja ihan ilman mainoksia vieläpä löysin sen! omaa tyhmyyttäni!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jihuu jihuu, kommentti!!!!

      Höm... Oon jo ihan huolissani mitä teen ens kuussa kun ei oo skanneria. Koneella kun on vähän hankala skissailla.

      Voiko sen paidan nähä jossain??

      Poista
    2. Kommentit on <3333

      http://pinterest.com/pin/514888169867608410/

      Poista
    3. Joo, onneks mäkin oon nyt koko ajan kirjautuneena niin osaan jopa kommentoida sun blogia.

      Minä ja poikaystäväni tuumasimme paidasta että se on ihana ja sinun näköisesi.

      Poista
    4. Ihanaa, että sinä ja poikaystäväsi (jolle minun mielestäni ei sovi nimi Hemmo. Ei jotenkin natsaa?) luette yhdessä blogiisi tulleita kommentteja. Ootte niin <3

      Poista
    5. ei munkaan mielestä sopinut, niin nyt se onkin Namu <3

      Poista